top of page
Image by FLY:D

Het lichaam als Leidraad

Maak het leven lichter en simpeler door jouw lichaam als leidraad te nemen. Leer dat jouw lichaam je 24/7 iets vertelt. Door ernaar te luisteren kun je het leven een stuk aangenamer maken. In deze twee dagen leer je hoe je op de meest moeiteloze manier bij de essentie komt. Laat je leiden door jouw lichaam!

Jezelf zijn, het klinkt zo eenvoudig. En toch is dat het blijkbaar niet. We hebben geleerd ons aan te passen en weg te blijven van zaken die ons pijn doen. Contact maken met wie je ten diepste bent. Aansluiten op jezelf, op jouw eigen authentieke ik. Over het mogen zijn wie je bent. Daar gaat het om. Met het lichaam als ingang.

 

Je raakt jezelf kwijt doordat er dingen gebeuren die je niet wilt voelen. De ingang om de connectie met jezelf te herstellen is altijd voorhanden. Jouw lichaam is wijs. Het vertelt je precies waar het over gaat, het lichaam geeft aan wat het tempo is en wat er naar buiten wil. Het vertelt je wat er op dit moment actueel is en aandacht behoeft. De kunst is er met aandacht naar te leren luisteren. 

 

Als je het lichaam als leidraad neemt, dan leer je sneller bij de laag onder de vraag te komen. Leer hoe je contact maakt met jouw lichaam en ervaar van binnenuit, wat het te vertellen heeft. 

Dat doe je niet door er even een peilstok in te steken en er dan een verhaal over te vertellen, maar door te voelen wat er is. Van binnenuit onderzoeken en de woorden laten ontstaan. Dat is een groot verschil. 

 

Wat er vaak gebeurt is dat er even iets gevoeld wordt en dat neemt het hoofd het weer over. Er wordt een verhaal gemaakt over wat er gaande is zodat het begrepen en verwoord kan woorden. Dit helpt je echter niet verder in het oplossen. Sterker nog, het verhaal zorgt ervoor dat je het blijft herbeleven. 

Dat kan anders. In deze twee dagen gaan we ontdekken wat jouw lichaam je vertelt, hoe je ernaar luistert en wat het effect is van aandacht en erkenning op wat er door jouw lichaam verteld wordt. Wat gebeurt er als je er echt bij kunt blijven? Zonder erover te praten, zonder het op te lossen of weg te willen. Als je de onderste laag pakt, dan is het bevrijdend. Vaak blijven we echter in het verhaal erboven hangen en missen we de pure essentie, het thema. 

Je leert hoe je van binnenuit kunt ontvouwen wat daar aan emotie lading nog in het verhaal zit. Door er van binnenuit woorden aan te geven in plaats van er een verhaal over te maken. Woorden laten ontstaan is wezenlijk anders dan vertellen over. Dit is direct inpluggen op de essentie. Dit is waar het over gaat.  

Het startpunt is een specifieke vraag, daar gaan we op verdiepen zodat je stuit op wat ertussen jou en de vraag zit. Emotie, weerstand, iets zit er tussen waar jij nu staat en wie je in essentie bent. Als je daarmee durft te zijn met je aandacht, dan lost het op. Niet het willen oplossen, niet het weg willen wuiven, er niks mee willen doen, alleen maar zijn. Aandacht en erkenning, dan is het zo weg. Dan lost het op, dan ben je weer bij jezelf. Dan maak je verbinding met wie je bent. 

 

 

Voor wie? Het programma is door iedereen te volgen, hier is geen specifieke vooropleiding of kennis voor nodig. Natuurlijk kun je het ook als coach gaan inzetten. Door het zelf te ondergaan kun je het meenemen in je rugzak.

 

Wel is het belangrijk dat je bereid bent om je eigen proces aan te gaan en te leren via je eigen ervaringen. Dat je beschikt over het vermogen om te reflecteren op jezelf en op wat je aan het doen bent.​ Je bent nieuwsgierig naar wat fysieke sensaties je te vertellen hebben en je staat open voor de samenhang met andere terreinen in lijf en leven.

Deze cursus kan een mooie opmaat zijn naar de Leergang Coachen op Emoties, maar kan ook prima op zichzelf staan. 

Praktisch:

30 en 31 januari 2023 

lokatie: Isis Sofia Keizersteeg 3 Dalfsen

werktijden: 9.30 - 17.00 uur

Kosten: €449, inclusief materialen en lunch

bottom of page